SOBRE EL CONCURS

El Concurs Internacional de Cant Líric “Germans Pla. Ciutat de Balaguer” es tracta d’un concurs de caire biennal, el qual es realitza cada dos anys. La primera edició es va celebrar l’any 2002 i el concurs pretén donar visibilitat al cant líric i a les joves promeses d’aquest.

Segueix les xarxes del Concurs Germans Pla

11è Concurs Internacional de Cant Líric
“Germans Pla, Ciutat de Balaguer”

  • 21 i 22 d’octubre 2023

Concert i lliurament dels premis als guanyadors del concurs de l’edició de 2023

  • 22 d’octubre de 2023

  • 18.00h.

  • Teatre Municipal de Balaguer

Emplena el formulari d’inscripció / bases del concurs / requisits

veure formulari i bases

LA HISTÒRIA DELS GERMANS PLA

Joan Pla Pla (natural de Balaguer) i Isabel Agustin Ferrusola (natural d’Olot), van tenir quatre fills, dels quals tres, van ser grans músics.

Aquesta família van portar una vida itinerant, ja que Antònia, la filla, va néixer al Puerto de Santa Maria, Manuel a Torquemada, Josep a Barcelona i Joan a Vic.

La referència més antiga que existeix d’un músic Pla d’aquesta família data del 1738, quan Joan Baptista Pla, apareix a la llista d’instrumentistes de les Guardies Reals actuant en una òpera representada amb motiu de l’aniversari de Felip V, i el 1744, els tres germans Joan, Manuel i Josep, tocant a la òpera Achille en Sciro, representada al Coliseo del Buen Retiro de Madrid.

Manuel va exercir tota la seva activitat musical a Madrid, causa de que la seva fama no va passar de la Peninsula Ibèrica, mentre que els seus germans Joan i Josep foren molt més coneguts al voltant d’Europa, apareixent els seus noms en els primers diccionaris musicals i enciclopèdies de història de la música que a mitjans del s.XVIII es van començar a publicar de forma generalitzada als principals centres culturals occidentals.

A més de ser grans instrumentistes, els tres germans també van ser grans compositors, deixant una extensa producció escrita de sonates, concerts, sarsuela, comèdies, actes sacramentals, tonadilles etc.

Els tres germans Pla van exercir com a oboistes a mitjan segle XVIII i, com era normal en els intèrprets de talent, componien ells mateixos les obres que tocaven en les seves tournées de concert. Els germans Pla no van cercar la seguretat que podia reportar-los el mecenatge privat d’un aristòcrata, i així van preferir viure de la seva activitat itinerant, especialment Joan i Josep, que van ser molt més viatgers que el seu germà Manuel i que van fer-se escoltar pels públics de Londres, París, Venècia i Lisboa, entre d’altres capitals europees.

Moltes de les seves obres les van compondre conjuntament, fins que Josep Pla va morir a Stuttgart l’any 1762.

Algunes llegendes han arribat a dir que Haendel els reclamava com a músics de la seva companyia, un fet no tan inversemblant atès que el mes de març de 1753 Joan Baptista Pla i Agustí es trobava a Londres on va organitzar una sèrie de sis concerts espirituals junt amb el seu germà Josep i el violinista Passerini.

Exposició Germans Pla, Museu de la Noguera
veure les partitures dels germans pla
veure les partitures dels germans pla
RECUPERACIÓ PATRIMONI MUSICAL DELS GERMANS PLA

Galeria d’imatges del Concurs Germans Pla